[...] twaróg. Źródła węgli: płatki owsiane, razowe pieczywo, ryż brązowy, kasza gryczana, ryż biały (po treningu), owoce (rano, unikam w późnym porach), źródła tłuszczu: jajka, olej rzepakowy STAN ZDROWIA( choroby, problemy z ciśnieniem, leki etc. ): brak chorób WRAŻLIWOŚĆ NA KAWĘ/NAPOJE ENERGETYCZNE?: dobra tolerancja STOSOWANE WCZEŚNIEJ [...]
Dzięki bardzooo , super tabelaa , bardzo dużo sie dowiedziałem :) A zapytam jeszcze , olej rzepakowy z 1 tloczenia czy lniany z 1 tloczenia lepiej kupic ? bo rzepakowy ma duzo omega 6 widzialem :/ a lnianego nie moge znaleźć w tabelce :/ bo źródło jednonienasyconych to oliwa a wielonienasone nie wiem co wybrac :/ i jeszcze jeżeli chodzi o tran , [...]
[...] organizmowi. Z tym wymiataniem wolnych rodników też jest wiele bujdy na resorach. Daje szansę na dłuższe życie? Nadmiar daje szansę raczej na krótsze. Aha, i poza tym olej rzepakowy to w większości tłuszcze wielonienasycone, czyli bardzo reaktywne, tzn. chemicznie mało stabilne. Nie ma w tym wypadku znaczenia, czy jest on zimnotłoczony i [...]
[...] działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Stąd tak duża popularnośc tego produktu. Trzeba jednak dodać, że na rynku wiekszośc oliw ma kiepską jakość. Jeśli zaś chodzi o olej rzepakowy to również jest on źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak zawiera o wiele wiecej kwasu alfa-linolenowego aniżeli wspomniana wcześniej oliwa z [...]
bzdury, nie bzdury ale coś w tym musi być. Zwróć uwagę jak jest sprzedawana oliwa z oliwek, a jak z olej rzepakowy. Oliwa - ładne, szklane butelki, zawsze z jakimiś info o zdrowotności, napisy typu extra virgin, flaga Włoch i tego typu bzdury, mające na celu udowodnienie konsumentowi swej wyjątkowości. A olej rzepakowy w chamskich plastikach, [...]
[...] prawidłową masę ciała (tłuszczu karmić nie musimy), czyli te 160 g będzie całkiem wystarczające, a nawet może być za dużo, bo treningu siłowego tu nie widzę ;-) Do wywalenia olej rzepakowy uniwersalny - rzepakowy jest dobry, gdy jest zimnotłoczony i serwowany na surowo, słonecznik to tez złe źródło tłuszczy. 100 g miesa to dużo? W mojej ocenie, [...]
[...] - mięso: indyk, kurczak, polędwiczki wieprzowe, rzadziej jakaś wołowinka - ryby: dorsz, dorada, mintaj, krewetki, owoce morza, tuńczyk z puchy - jajka - oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek dyni ( mam wrażenie, że on bardzo dobrze wpływa na przewód pokarmowy. Czuję rodzaj "ulgi", kiedy go spożywam %-) ), AWOKADO -> dość sporo, [...]
Litr oleju wychodzi średnio 15zł, tańsze są rafinowane aczkolwiek nie mam do nich jeszcze przekonania, muszę zgłębić więcej badań, ponoć znacznie zmienił się proces rafinacji i normy UE przez co nawet rafinowane mają skład zbliżony do tłoczonych na zimno ale muszę jeszcze o tym poczytać. Proces rafinacji musialby sie zmienic w stopniu znacznym, [...]
Zalezy too od wzrostu, wagi, aktywnosci itd. Najwazniejsze jest by spozywac te zdrowe tluszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, tran. Spozywac tluszcze przy kazdych posilkach oprocz okoltreningowych i tych zawierajacych blonnik poniewaz tluszcze hamuja przyswajanie bialek a i negatywnie wplywaja w polaczeniu z weglowodanami. To ponizej z jakiegos [...]
Dzięki bardzooo , super tabelaa , bardzo dużo sie dowiedziałem :) A zapytam jeszcze , olej rzepakowy z 1 tloczenia czy lniany z 1 tloczenia lepiej kupic ? bo rzepakowy ma duzo omega 6 widzialem :/ a lnianego nie moge znaleźć w tabelce :/ bo źródło jednonienasyconych to oliwa a wielonienasone nie wiem co wybrac :/ i jeszcze jeżeli chodzi o tran , [...]
[...] 14g 47 kcal b: 0 g ww: 11 g tł: 0 g + słodzik + troszkę proszku do pieczenia + troszkę soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę wraz z płatkami i jajkiem mieszamy. Dodajemy olej oraz pokrojonego, lub pogniecionego banana, słodzik ( u mnie było około 10-12 tabletek) i dla wyrównania smaku sok z cytryny. Blaszkę smarujemy delikatnie olejem. I [...]
[...] mają nikłą wiedzę i wierzą jedynie w ulotki marketingowe. Ale tacy też muszą być. To jest temat Oliwa vs Olej rzepakowy, dałem już wystarczającą ilość argumentów na korzyść oleju rzepakowego, wystarczy być przeciętnie inteligentnym żeby to dostrzec. I tu pojawia się chęć edukacji vs przyklaskiwanie popularnym (czytaj marketingowym) tezom. [...]
Przeczytałem cały temat i nikt jasno nie napisał jaki pić ten olej rzepakowy jak już się uparło na olej. Pierwsze tłoczenie, na zimno i coś jeszcze (rafinacja?) Proszę o zgodną odpowiedź bo nie mam ochoty czytać już więcej wywodów na temat trollingu. Jeszcze raz powtórzę pytanie. Jakie kryteria musi spełniać ten olej rzepakowy żeby można było bez [...]
[...] tłuszczowych nasyconych i nie powinny stanowić więcej niż 6-7% pokrycia energetycznego. Największa ilość powinna być kwasów jednonienasyconych - 15% czyli oliwa z oliwek czy olej rzepakowy bezerukowy :> Przykładowo: zapotrzebowanie 3500 kcal x7% = 245 kcal : 9 = 27 g Zjadając 200 g mięsa schabu wyrabiasz już prawie całe zapotrzebowanie na ten [...]
[...] antybakteryjne, odżywcze dla naszego mózgu, jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz jest świetnym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. - Oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno - kolejną pozycją są oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy tłoczony na zimno które są również bardzo dobry źródłem kwasów Omega 3. - Chia, [...]